MUSUH TANAMAN FERTIGASI CILI

12 students

Pengenalan teknologi fertigasi

Tanaman cili terutama tanaman cili secara fertigasi sering kali menghadapi masalah serangan penyakit dan serangga perosak sehingga menjejaskan tanaman. Terdapat juga pengusaha yang gagal memperolehi hasil langsung daripada projek penanaman cili secara fertigasi.

Di dalam kursus musuh tanaman cili fertigasi fertigasi ini usahawantani akan akan mempelajari konsep kawalan penyakit dan serangga perosak secara menyeluruh, jenis – jenis penyakit dan serangga perosak yang sering menyerang tanaman cili fertigasi, kaedah kawalan dan pencegahan, jenis – jenis bahan aktif dan racun yang digunakan di dalam kawalan musuh tanaman fertigasi. Di samping itu juga usahawantani akan mempelajari kaedah baru di dalam mengendali masalah penyakit dan serangga perosak tanaman cili.

Kursus ini akan sentiasa diupdate dan pelajar hanya perlu bayar sekali sahaja untuk menikmati kursus ini sepanjang hayat dengan update terbaru.

Objektif Kursus adalah seperti berikut:

1. Memahami konsep dalam mengawal dan mencegah penyakit dan serangga perosak pada tanaman cili

2. Mengenal jenis penyakit dan serangga perosak yang menyerang tanaman cili serta tahu simptom bagi setiap serangan dan tahu racun yang perlu digunakan.

3. Memahami konsep kawalan penyakit dan serangga perosak serta cara aplikasinya.

Instructor

User Avatar Harress

0.00 average based on 0 ratings

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%
RM 100.00 RM 50.00

One comment

  1. salam tuan, untuk racun boleh ke share jadual untuk 1 musim dan cara2 untuk mengunakan racun serangga/musuh tanaman, bagaimana ingin membuat campuran serangga/musuh tanaman , dan juga ingin membuat campuran pestcide dgn foliar utk pokok cili .

Leave a Reply